Radionica o osnovama digitalne fotografije

  • Posted on: 1 November 2012
  • By: teehee

U doba kada većina nas uvijek ima fotoaparat pri ruci, i fotografiranjem obilježava svoje značajne trenutke, težimo tome da naše fotografije budu jedinstvene i posebne.

Kome je namijenjena ova radionica
Ako na vašim fotografijama još uvijek nije jasno što je fotograf njima htio reći, a prijatelji vas mole da ne objavljujete njihove fotografije na društvenim mrežama jer uvijek na njima loše izgledaju ili jednostavno želite da vaše fotografije budu malo profesionalnije, ova radionica je pravo mjesto za vas.

Ciljevi radionice
Cilj radionice je da polaznika provede kroz osnove digitalne fotografije i nauči ga kako da sa svojim fotoaparatom iz svoje kreativne ideje napravi najbolje moguće fotografije, a zatim ih još dotjera u programu za obradu fotografija.
Polaznici radionice trebaju ovladati osnovnim teoretskim znanjima o digitalnoj fotografiji (kompozicija, orijentacija, perspektiva, svjetlo, boja), svladati proces fotografiranja u različitim uvjetima i sa različitim ciljem (rukovanje fotoaparatom, fotografiranje u interijeru, eksterijeru, makrofotografija, portreti) te se služiti programom za obradu fotografija (obrezivanje, okretanje, retuširanje, uklanjanje i dodavanje elementa fotografije, oštrenje i zamućivanje, uravnoteživanje i podešavanje boje, crno-bijela fotografija, filtri).

Očekivani ishodi učenja
Polaznici će moći kritički promatrati fotografije, prepoznati kompoziciju, orijentaciju, perspektivu te upotrebu boja. Moći će rukovati fotoaparatom i pripadajućim priborom, samostalno prepoznati dobar kadar i kompoziciju, koristiti opcije fotoaparata ovisno o uvjetima fotografiranja, koristiti napredni program za obradu fotografije te različite raspoložive postupke za uređivanje fotografija kojima će moći poboljšati vlastite fotografije i kreativno se izraziti.

Sadržaj radionice i metode rada
1.-4. sat: osnovna teoretska znanja o digitalnoj fotografiji
5. i 6. sat: fotografska oprema
7. -18. sat: fotografiranje (interijer, eksterijer, makrofotografija, portret)
19.-24. sat: obrada fotografija
Radionica se organizira u grupama sa do deset polaznika. Kako je cilj da svaki polaznik nauči izvući najbolje od sebe i svog digitalnog fotoaparata, bez obzira radi li se o starom jeftinom kompaktu ili profesionalnom DSLR-u, polaznici trebaju donijeti svoju fotografsku opremu i prijenosno računalo (nije uvjet). Osim uvodnog teoretskog dijela, rad se svodi na demonstraciju i individualni pristup svakom polazniku. Grupa će uz koordinaciju voditelja sama birati lokacije na kojima žele fotografirati, a motive će birati svaki polaznik ovisno o vlastitim interesima. Po završetku radionice, radovi svih polaznika biti će izloženi u prostorijama Kluba mladih.

Vrijeme održavanja:Četvrtkom 19:30-21:00
Cijena radionice: 20kn/h; 24 školska sata 480,00kn
Prijave za radionicu primaju se do 07.11.2012. a radionica počinje 08.11.2012. U cijenu radionice uključeni su svi troškovi, te izrada fotografija polaznika koje će na kraju tečaja biti izložene u galerijskom prostoru Kluba mladih Rijeka.

Voditelj: Mirna Vitković, prof. informatike i pedagogije

Kategorija: