Daruj krv za život!

  • Posted on: 25 April 2016
  • By: teehee

Klub mladih Rijeka, DSR Primorje i Savez udruga mladih Primorsko-goranske županije u suradnji sa Crvenim križem - Rijeka organizira darivanje krvi drugu godnu zaredom.

Darivanje krvi će se održati u srijedu, 27. travnja od 14 do 18h u prostorijama Saveza udruga mladih PGŽ, na adresi: Erazma Barčića 11a, iznad Kluba mladih Rijeka, kroz velika zelena dvorišna vrata; mjesto darivanja će biti lako uočljivo.

Pozivaju se svi punoljetni članovi udruga i oni koji to nisu da se odazovu ovoj akciji - Daruj krv za život!

MOLBA: Svi koji misle darivati krv mole se da se najave mailom na: klubmladihrijeka@gmail.com, dsrprimorje@gmail.com ili suma.pgz@gmail.com sa podacima: Ime, Prezime, Datum rođenja, Jeste li već ranije darivali krv te navesti Svoju krvnu grupu ili ispunjavanjem obrasca na info pultevima u DSR Primorju, SUMA-i ili u Klubu mladih Rijeka. Ovi podaci nam trebaju zbog tehničkih razloga: broj marendi, ležajeva i slično...

VAŽNO!
Slijede kratke upute o tome tko može darivati krv te kako darivati krv:

Da bi darivatelj pristupio davanju krvi bitno je da ima punih 18 godina, minimalno 55 kg težine, te da je dobrog općeg zdravstvenog stanja.

Krv ne smiju darivati osobe koje bi time oštetile svoje zdravlje ili bi njihova krv mogla ugroziti bolesnikovo zdravlje.
Nikada krv ne smiju darivati osobe koje su bolovale ili boluju od teških kroničnih bolesti dišnog, probavnog sustava, bolesti srca i krvnih žila, zloćudnih bolesti, bolesti jetara, AIDS-a, osobe kod kojih se šećerna bolest liječi inzulinom, osobe koje boluju od živčanih i duševnih bolesti, kao niti osobe s ponašanjem visokog rizika, ovisnici o alkoholu ili drogama.

Privremeno krv ne smiju darivati osobe s lakšim akutnim bolesnim stanjima (prehlada, akutne bolesti probavnog sustava – proljev), osobe kod kojih je smanjeno željezo u krvi, osobe nakon operativnih zahvata, nakon primanja transfuzija, primanja nekih cjepiva, svježih tetovaža, akupunktura ili probadanja dijelova tijela, uzimanja antibiotika ili drugih lijekova kao niti žene za vrijeme trudnoće i dojenja.

Trajanje ograničenja je:
- uzimanje antibiotika - 15 dana po prestanku uzimanja
- vađenje zuba - 3 dana nakon vađenja
- operativni zahvat - 6 mjeseci nakon zahvata
- transfuzija krvi i krvnih pripravaka - 12 mjeseci nakon primanja
- trudnoća i porod - 12 mjeseci nakon poroda
- dojenje - 6 mjeseci nakon prestanka
- cijepljenje mrtvom vakcinom - 2 dana nakon cijepljenja
- cijepljenje živom vakcinom - 3 tjedna nakon cijepljenja
- tetoviranje, bušenje ušiju i sl. - 6 mjeseci nakon tetoviranja i bušenja

Napominjemo da na darivanje krvi treba doći odmoran, te da se preporučuje uzeti lagani obrok (osobito prije prvog darivanja). Davanje krvi je sastavni dio svakodnevnog ljudskog načina života i čovjek na taj dan treba uobičajeno jesti i piti. Puno je bolje ako nekoliko sati prije darivanja krvi pojedete, kao što smo već rekli, lagani obrok, ali isto tako bilo bi poželjno da najmanje unutar 8 sati prije davanja krvi ne jedete masnu hranu i ne pijete alkohol, jer njihovi sastojci mogu transfuzijom krvi biti unešeni u bolesnika i nanijeti mu štetu.

Nadamo se što većem odazivu!

Vidimo se!

Vaši: Savez udruga mladih PGŽ, Klub mladih Rijeka i DSR Primorje

Daruj krv za život!