Etička banka

  • Posted on: 15 April 2016
  • By: teehee

lub mladih Rijeka i Savez udruga mladih PGŽ pozivaju Vas na prvo predstavljanje projekta Etične banke u Rijeci u ponedjeljak 18.04.2016. s početkom u 20:30h u prostorijama Saveza udruga mladih PGŽ na adresi Erazma Barčića 11 u Rijeci.

Pridružite nam se sljedeći ponedjeljak na predstavljanju Etične banke, odnosno projekta osnivanja etične banke u Hrvatskoj.

Etične banke su u cijelome svijetu sve važniji instrument održivog razvoja i trenutno predstavljaju najstabilniji i najpouzdaniji dio bankarskog sektora.

Projekt osnivanja etične banke u Hrvatskoj pokrenut je prije dvije godine u želji za organiziranjem financijske institucije čiji primarni cilj neće biti isplaćivanje profita malom broju dioničara nego ulaganje u razvoj lokalnih zajednica kroz projekte koji su financijski održivi, ali i društveno i ekološki odgovorni.

Štoviše, etična banka neće biti u vlasništvu tek nekolicine dioničara, nego će njezin jedini dioničar i stopostotni vlasnik biti Zadruga za etično financiranje u čijoj skupštini svaki član ima jednako pravo glasa bez obzira na visinu uloženih financijskih sredstava i svatko je na jednak način vlasnik Zadruge, a time i etične banke. Zadruga za etično financiranje trenutno broji gotovo 400 članova, fizičkih i pravnih osoba iz više od 120 mjesta u Hrvatskoj, a taj se broj iz dana u dan povećava.

Kako funkcionira model etičnog bankarstva i zašto se etične banke pokazuju otpornijima na krize od klasičnih banaka reći će nam Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje, i Zoran Besak, član uprave etične banke u osnivanju. Govornici će također predstaviti projekt prve etične banke u Hrvatskoj, predstaviti rad Zadruge za etično financiranje i odgovoriti na pitanje kada će Hrvatska dobiti svoju etičnu banku.